Naarden is een historische vestingsstad, met een stervormige bouw die over de hele wereld bekend is. Het kent dan ook veel monumenten en een beschermd stadsgezicht. Er komt dan ook strenge regelgeving om de hoek kijken bij een verbouw of nieuwbouw. De eisen die gesteld worden aan een project kunnen soms voor een stressvolle situatie zorgen.

Bureau Claassens zorgt als architectenbureau in Naarden voor planning en ondersteuning bij uw project, van de eerste schets tot de laatste steen.

Met zijn liefde voor historische gebouwen kopieert architect Arthur Claassens geen oude stijlen, maar gebruikt hij deze voor een eigentijdse interpretatie. Op die manier wordt de bestaande stijl van de architectuur met moderne elementen gecombineerd.

Hierdoor geniet u van een unieke look die het beste van twee werelden combineert.

Een architect kan al dit werk natuurlijk niet alleen. Daarom werkt Bureau Claassens samen met een vast netwerk van vertrouwde partners.

Geselecteerde aannemers met kennis van zowel traditionele bouwstijlen als moderne duurzaamheidstechnieken. Van vloeren en keukens tot isolatie en gevelbekleding. Hierdoor bent u altijd verzekerd van hoogwaardige kwaliteit.

Door onze vaste werkwijze in zes overzichtelijke stappen, gecombineerd met ervaring en netwerk, weet u altijd waar u aan toe bent. Zo heeft u een veelzijdige architect in Naarden tot uw beschikking, die u stap voor stap begeleidt naar het einddoel – uw droomhuis in Naarden.

Hoe kies je een architectenbureau in Naarden?

1. Eerst even kennismaken

De architect heeft, naast de rol van ontwerper, ook een rol van vertrouwenspersoon. Hij adviseert vanuit zijn expertise de opdrachtgever als het gaat om de communicatie met de gemeente, en verzorgt later de communicatie met de aannemer.

Bij Architectenbureau Claassens vinden we het belangrijk om te weten of we bij een opdrachtgever passen. Daarom beginnen we iedere mogelijke samenwerking altijd met een vrijblijvend introductiegesprek. We leren elkaar kennen en bespreken uw project. We stellen vragen over uw ideeën en leggen uit hoe wij onze inbreng daar in zien. Na afloop van dit gesprek hopen we dit te kunnen vertalen naar een mooie samenwerking.

2. Een goed begin is het halve werk

Bureau Claassens is een architectenbureau dat niet zomaar een vliegende start maakt. Naarden is een historische stad. Daarom houden we rekening met zowel architectonische als bouwkundige facetten. We doen bovendien eerst een grondig onderzoek naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het project.

We bekijken de omgeving van het pand, de bestemmingsplannen, en natuurlijk de logistiek van het geheel. Zeker in een oude vestigingsstad als Naarden houden we rekening met monumentenverordeningen en welstandsnota’s. Al deze en meer stappen zetten we voordat we starten met de volgende fase van het project.

3. Het belang van een goed ontwerp

Een ontwerpfase is niet alleen maar het opleveren van mooie tekeningen. Uw verbouwing of nieuwbouw in Naarden is een project dat we serieus nemen, en daarom tot in de puntjes uitdenken en ontwerpen.

We beginnen met een schetsontwerp. Dit is de fase waarin we uw visie en ideeën in grote lijnen op papier zetten. Zo zien we al snel of er nog wijzigingen moeten komen. We weten dan of we binnen de vergunningsvrije grenzen blijven, of dat we een vergunningstraject in gaan. Het is fijn om eventuele knelpunten zo vroeg mogelijk te benoemen en uit de weg te helpen.

De tweede stap is het uitwerken van de schetsen in een voorlopig ontwerp. Dit ontwerp gebruiken we om het project bouwkundig uit te werken. We bepalen hoe de constructie gaat werken en welke materialen er gebruikt gaan worden. In deze fase zetten we de schetsen ook om in computer tekeningen, zodat we met gespecialiseerde software de constructie en de materialen kunnen testen.

Als laatste zetten we het voorlopig ontwerp om in een definitief ontwerp. In dit ontwerp worden alle puntjes op de i gezet en wordt ontwerp waar nodig getoetst door externe specialisten. Dit is het ontwerp waarmee we een eventuele vergunning zullen aanvragen.

4. Een architect bekend met monumenten in Naarden

Naarden is een historische vestingstad. De stervorm met zes bastions is over de hele wereld bekend. In 2016 is het overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie en het is dan ook een beschermd stadsgezicht. Het is daarom geen verrassing dat er in de hele stad goed gekeken wordt naar het aangezicht van de gebouwen.

Daarom is het belangrijk dat u met een architect in zee gaat die weet hoe een historisch karakter het beste is te implementeren in deze moderne tijd.

Arthur Claassens is een zelfverklaard monumentenliefhebber. Hij genoot een deel van zijn opleiding in Wenen, een stad die naast talloze klassieke gebouwen ook bekend staat als een belangrijke hoofdstad voor moderne architectuur. Al deze ervaringen neemt hij mee in zijn huidige werk als architect en bouwbegeleider.

En zijn liefde voor kunst en architectuur past prima in een stad als Naarden, waar de gebouwen nog historie ademen. Hierdoor krijgt u altijd een uniek ontwerp waarbij wij zorgen voor een perfecte afstemming tussen architectuur en interieur.

Doordat Naarden veel monumenten en panden in een beschermd stadsgezicht kent, is het belangrijk om goed te weten wat er wel en niet mag. Eigenaren van monumenten kunnen niet zomaar iets verbouwen. Voor vrijwel alles is een vergunning nodig.

Bureau Claassens heeft door de jaren meerdere projecten in Naarden uitgevoerd. We weten daardoor goed hoe we moeten omgaan met de regelgeving met betrekking tot historische panden. Zo hebben we in Naarden-Vesting voor verschillende panden vergunningen aangevraagd voor het vervangen van het glas in de monumentale gevels.