Project Details

Plaats

Naarden

Opgeleverd

2022

Bouwsom

45000

Bouwpartners

  • In eigen beheer

Project Eigenschappen

Type Bouw

Kozijnen vernieuwen

Toegepaste Materialen

  • Hr++ Beglazing
  • Houten kozijnen

Hoekwoning Naarden – dubbelglas kozijnen met toezicht commissie ruimtelijke kwaliteit

De woningen in Naarden vallen allemaal onder beschermd stadsgezicht en de meeste zijn een rijksmonument. Deze hoekwoning in de marktstraat is opvallend genoeg een uitzondering. Volgens het bouwhistorisch onderzoek maakte het eerder deel uit van het naastgelegen 17e-eeuwse pand (rechts), maar in 1950 werd het hoekdeel afgebroken en opnieuw opgebouwd voor een vestingapotheek.

De opdrachtgever wilde heel graag op de eerste verdieping de isolatie van zijn ramen verbeteren. Om van enkel glas naar HR ++ glas te gaan, zodat de waterval aan condensatie op het glas elke winter voorgoed voorbij zou zijn.

Ondanks dat het geen rijksmonument is, stelde de commissie van ruimtelijke kwaliteit -vanwege het beschermd stadsgezicht – wel een eis voor het vervangen van de kozijnen: het ontwerp moest zoveel mogelijk lijken op het oude ontwerp. Dat was een uitdaging, omdat kozijnen met dubbelglas normaliter veel dikker zijn dan enkelglas kozijnen.

Samen met de opdrachtgever en de kozijnenfabrikant zijn we op zoek gegaan naar een zo dun mogelijk kozijn. Eentje waarbij de fabrikant nog steeds zijn kwaliteitsgarantie durfde af te geven én waarbij de 17e-eeuwse uitstraling gewaarborgd bleef.