Naarden is een historische vestingsstad, met een stervormige bouw die over de hele wereld bekend is. Het kent dan ook veel monumenten en een beschermd stadsgezicht. Er komt dan ook strenge regelgeving om de hoek kijken bij een verbouw of nieuwbouw. De eisen die gesteld worden aan een project kunnen soms voor een stressvolle situatie zorgen.
Bureau Claassens zorgt als architectenbureau in Naarden voor planning en ondersteuning bij uw project, van de eerste schets tot de laatste steen.
Met zijn liefde voor historische gebouwen kopieert architect Arthur Claassens geen oude stijlen, maar gebruikt hij deze voor een eigentijdse interpretatie. Op die manier wordt de bestaande stijl van de architectuur met moderne elementen gecombineerd.
Hierdoor geniet u van een unieke look die het beste van twee werelden combineert.
Een architect kan al dit werk natuurlijk niet alleen. Daarom werkt Bureau Claassens samen met een vast netwerk van vertrouwde partners.
Geselecteerde aannemers met kennis van zowel traditionele bouwstijlen als moderne duurzaamheidstechnieken. Van vloeren en keukens tot isolatie en gevelbekleding. Hierdoor bent u altijd verzekerd van hoogwaardige kwaliteit.
Door onze vaste werkwijze in zes overzichtelijke stappen, gecombineerd met ervaring en netwerk, weet u altijd waar u aan toe bent. Zo heeft u een veelzijdige architect in Naarden tot uw beschikking, die u stap voor stap begeleidt naar het einddoel – uw droomhuis in Naarden.
Hoe kies je een architectenbureau in Naarden?
1. Eerst even kennismaken
De architect heeft, naast de rol van ontwerper, ook een rol van vertrouwenspersoon. Hij adviseert vanuit zijn expertise de opdrachtgever als het gaat om de communicatie met de gemeente, en verzorgt later de communicatie met de aannemer.
Bij Architectenbureau Claassens vinden we het belangrijk om te weten of we bij een opdrachtgever passen. Daarom beginnen we iedere mogelijke samenwerking altijd met een vrijblijvend introductiegesprek. We leren elkaar kennen en bespreken uw project. We stellen vragen over uw ideeën en leggen uit hoe wij onze inbreng daar in zien. Na afloop van dit gesprek hopen we dit te kunnen vertalen naar een mooie samenwerking.
2. Een goed begin is het halve werk
Bureau Claassens is een architectenbureau dat niet zomaar een vliegende start maakt. Naarden is een historische stad. Daarom houden we rekening met zowel architectonische als bouwkundige facetten. We doen bovendien eerst een grondig onderzoek naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid van het project.
We bekijken de omgeving van het pand, de bestemmingsplannen, en natuurlijk de logistiek van het geheel. Zeker in een oude vestigingsstad als Naarden houden we rekening met monumentenverordeningen en welstandsnota’s. Al deze en meer stappen zetten we voordat we starten met de volgende fase van het project.
3. Het belang van een goed ontwerp
Een ontwerpfase is niet alleen maar het opleveren van mooie tekeningen. Uw verbouwing of nieuwbouw in Naarden is een project dat we serieus nemen, en daarom tot in de puntjes uitdenken en ontwerpen.
We beginnen met een schetsontwerp. Dit is de fase waarin we uw visie en ideeën in grote lijnen op papier zetten. Zo zien we al snel of er nog wijzigingen moeten komen. We weten dan of we binnen de vergunningsvrije grenzen blijven, of dat we een vergunningstraject in gaan. Het is fijn om eventuele knelpunten zo vroeg mogelijk te benoemen en uit de weg te helpen.
De tweede stap is het uitwerken van de schetsen in een voorlopig ontwerp. Dit ontwerp gebruiken we om het project bouwkundig uit te werken. We bepalen hoe de constructie gaat werken en welke materialen er gebruikt gaan worden. In deze fase zetten we de schetsen ook om in computer tekeningen, zodat we met gespecialiseerde software de constructie en de materialen kunnen testen.
Als laatste zetten we het voorlopig ontwerp om in een definitief ontwerp. In dit ontwerp worden alle puntjes op de i gezet en wordt ontwerp waar nodig getoetst door externe specialisten. Dit is het ontwerp waarmee we een eventuele vergunning zullen aanvragen.
4. Een architect bekend met monumenten in Naarden
Naarden is een historische vestingstad. De stervorm met zes bastions is over de hele wereld bekend. In 2016 is het overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie en het is dan ook een beschermd stadsgezicht. Het is daarom geen verrassing dat er in de hele stad goed gekeken wordt naar het aangezicht van de gebouwen.
Daarom is het belangrijk dat u met een architect in zee gaat die weet hoe een historisch karakter het beste is te implementeren in deze moderne tijd.
Arthur Claassens is een zelfverklaard monumentenliefhebber. Hij genoot een deel van zijn opleiding in Wenen, een stad die naast talloze klassieke gebouwen ook bekend staat als een belangrijke hoofdstad voor moderne architectuur. Al deze ervaringen neemt hij mee in zijn huidige werk als architect en bouwbegeleider.
En zijn liefde voor kunst en architectuur past prima in een stad als Naarden, waar de gebouwen nog historie ademen. Hierdoor krijgt u altijd een uniek ontwerp waarbij wij zorgen voor een perfecte afstemming tussen architectuur en interieur.
Doordat Naarden veel monumenten en panden in een beschermd stadsgezicht kent, is het belangrijk om goed te weten wat er wel en niet mag. Eigenaren van monumenten kunnen niet zomaar iets verbouwen. Voor vrijwel alles is een vergunning nodig.
Bureau Claassens heeft door de jaren meerdere projecten in Naarden uitgevoerd. We weten daardoor goed hoe we moeten omgaan met de regelgeving met betrekking tot historische panden. Zo hebben we in Naarden-Vesting voor verschillende panden vergunningen aangevraagd voor het vervangen van het glas in de monumentale gevels.
We kijken bij het starten van een project altijd naar de status van het pand. Er zijn 3 categorieën:
- Normale panden, zonder bijzondere status.
- Panden die een beschermd dorps- of stadsgezicht vormen. Hierbij wordt vooral gelet op de buitenkant van het pand.
- Panden met een monumentenstatus. Dit kan zowel een gemeentelijk als een rijksmonument betreffen.
Bij de eerste categorie, normale panden, is alleen de Welstands Commissie van belang. Er dienen geen bijzondere trajecten afgelegd te worden en alleen de gebruikelijke vergunningen moeten aangevraagd worden.
Als het gaat om een pand met een beschermd dorps- of stadsgezicht wordt gekeken naar het hele straatbeeld. Past een geplande verbouwing (of nieuwbouw) wel bij de rest van de gebouwen in de omgeving? Bijvoorbeeld het vervangen van kozijnen. Dit mag als deze lijken op de oude kozijnen en dus niet uit de toon vallen.
Bij monumentale panden gelden de strengste regels. Er wordt tot in detail gekeken welke delen van het pand onder handen genomen mogen worden. Alleen niet-monumentale onderdelen van het pand mogen aangepast worden. Daarbij gelden ook de regels uit de eerste twee categorieën.
Zo mag er vaak wel onderhoud worden gedaan om het historische karakter van het pand te bewaren. Beschadigde delen mogen gerestaureerd worden, mits dit op een historisch verantwoorde manier gebeurt. Voor veranderingen aan gevels en daken zijn er strikte beperkingen. Dit wordt dan ook uitgebreid getoetst door de Comissie Ruimtelijke Kwaliteit. Datzelfde geldt voor aanpassingen aan historische interieurkenmerken als schouwen, trappen, of kunstelementen als beeldhouwwerken en mozaïeken.
Arthur Claassens heeft als architect en monumentenliefhebber een flinke ervaring met het navigeren in het spannningsveld van regelgeving en design. Hij weet als geen ander hoe aanpassingen aan beschermde panden ontworpen moeten worden, wie de betrokken instanties zijn, en hoe vergunningsaanvragen ingediend moeten worden. Hierdoor hoeft u zich daar geen zorgen over te maken over uw verbouwing, nieuwbouw of verduurzaming in Naarden.
5. Architect of aannemer
Een architect en een aannemer zijn twee verschillende professionals die een cruciale rol spelen in het proces van het ontwerpen en (ver)bouwen van woningen of bedrijfspanden. Er zijn echter wel een aantal belangrijke verschillen die bepalen of u als opdrachtgever de één, de ander, of allebei nodig heeft.
Bij een verbouwing is een aannemer waarschijnlijk de eerste professional waar u aan denkt. Dit is namelijk degene die binnenkomt en het werk uitvoert. En, afhankelijk van het project, kan dit ook zeker voldoende zijn.
Een aannemer kijkt echter vaak vooral technisch en constructief naar een project. Er ligt een plan, en de aannemer voert dit uit.
Maar wat als de esthetiek en functionaliteit van een gebouw een rol gaan spelen. Is de aannemer dan nog steeds gekwalificeerd om zomaar aan de slag te gaan?
Dit is waar de specialisaties van een architect om de hoek komen kijken. Een architect is verantwoordelijk voor het ontwerpen van het gebouw, rekening houdend met esthetiek, functionaliteit, en de behoeften van de opdrachtgever.
Architecten maken gedetailleerde tekeningen en specificaties die nodig zijn voor de look and feel van het gebouw. Ze denken na over zaken als kleurenpalet, lichtinval, en luchtcirculatie. De architect zorgt voor een volledig pakket aan voorbereiding waar de aannemer vervolgens mee aan de slag kan gaan.
Naast de technische voorbereiding adviseert een architect ook over vergunningen en of een ontwerp voldoet aan de bouwvoorschriften.
In de meeste gevallen werken architecten en aannemers samen om een succesvol bouwproject te realiseren. De architect ontwerpt het gebouw en levert de plannen en specificaties, terwijl de aannemer verantwoordelijk is voor de feitelijke bouw.
Een goed architectenbureau is altijd beschikbaar om tijdens de bouwfase het bouwproces te begeleiden, zowel voor opdrachtgever als aannemer. Eventuele onduidelijkheden of vragen worden dan snel opgeklaard, zodat het project op de best mogelijke manier wordt uitgevoerd.
Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke professional het beste bij uw behoeften past, en om met beide samen te werken om een succesvol project te garanderen.
6. Aandacht voor verduurzaming
Het zal niemand zijn ontgaan dat er deze eeuw steeds meer aandacht wordt besteed aan het terugdringen van het energieverbruik in woningen en bedrijfspanden. Enerzijds is dit uiteraard vanwege de steeds stijgende energieprijzen, maar anderzijds omdat de impact van hoog energieverbruik op het milieu en het klimaat steeds duidelijker wordt
Sinds 2016 heeft Bureau Claassens er daarom ook voor gekozen om verduurzaming een van de belangrijkste pijlers te maken onder de ontwerpen die we gebruiken.
Of het nu gaat om een nieuwbouw of verbouw, architectuur of interieur, we kijken altijd naar een zo duurzaam mogelijke oplossing, zodat zowel het klimaat als uw portemonnee tevreden zijn met uw pand.
Architectuur in Naarden heeft een duidelijk historisch aangezicht. Dit is natuurlijk prachtig om te zien, maar oudere gebouwen staan meestal niet bekend om hun energiezuinige bouwstijl. We hebben ons er dan ook in gespecialiseerd om monumenten en historische panden in beschermde dorpsgezichten uit verschillende periodes te verduurzamen.
We kiezen voor moderne warmtepompen om een verwarmingsinstallatie aan te leggen. We gebruiken schuimbetonnen vloeren om de warmte beter vast te houden. En zonnepanelen zijn tegenwoordig bijna een must als het gaat om de optimalisatie van energieverbruik.
Uiteraard houden we met dit alles rekening met bouwbesluiten en eventuele monumentale status van het pand. We willen natuurlijk allemaal dat de historie van Naarden bewaard blijft in de prachtige uitstraling van de stad.
7. Eerlijk en duidelijk
We liegen er niet om. Een verbouwing is een dure aangelegenheid. En een nieuwbouw heeft vaak zelfs nog een hoger kostenplaatje. We vinden het daarom belangrijk dat u altijd precies weet wat er met uw geld gebeurt.
We beginnen natuurlijk met een volledige prijsopgave voor het gehele project. Inclusief de vergoedingen voor architect en aannemer. Maar het is natuurlijk wel zo fijn als er tijdens het gehele traject ook duidelijkheid is of er geen onvoorziene kosten bij komen of er anderszins over budget heen wordt gegaan.
Voor iedere fase van het project, als omschreven in onze werkwijze, geven we daarom een gedetailleerde kostenberekening. En voor eventueel meerwerk maken we altijd eerst een door u goed te keuren offerte.
Op deze manier heeft u altijd het overzicht over de (financiële) voortgang van het project. En heeft u vragen? Dan staan we natuurlijk klaar om alles in begrijpelijke taal te verduidelijken.
Elena en Pieter Smit – Naarden
Arthur heeft onze gehele verbouwing van begin tot eind verzorgd. Hij denkt mee, kent de juiste mensen en let daarnaast op de voortgang en het budget.
Mijn werk is gericht op een resultaat alsof de opdrachtgever dat zelf heeft bedacht.
Arthur Claassens – Architect in Naarden
Recente projecten in Naarden
Weetjes over Naarden
- Naarden valt sinds 1 januari 2016 onder gemeente Gooise Meren, samen met Bussum en Muiden
- Het Weegschaalmuseum bevindt zich in Naarden, in een van de laatst overgebleven middeleeuwse gebouwen in de stad
- Naarden had 17.555 inwoners in 2021
- Naarden is een van de twee stervormige vestingsteden in Nederland. De andere is Bourtagne in de provincie Groningen.
- Naarden telt 172 rijksmonumenten en 85 gemeentelijke monumenten. De meeste hiervan zijn te vinden in het beschermd stadsgezicht
- Bezoekers kunnen een wandeling maken over de verdedigingswerken, of een rondvaart om de werken heen maken
- De voormalige gemeente had een oppervlakte van bijna 33km2, waarvan bijna 11,5km2 water
- Bekende Nederlanders die in Naarden zijn geboren zijn schrijver Belcampo, presentator en theoloog Andries Knevel, cabaratier en schrijver Youp van ’t Hek, autocoureurs Tom en Tim Coronel, interieurontwerper Jan des Bouvrie, presentatrice Leontine Ruijters, en Olympisch zwemkampioen Ferry Weertman
Bastions in de vesting Naarden
- Bastion Katten: Dit bastion is genoemd naar het Kattenstraatje, dat zich in de buurt van het bastion bevindt
- Bastion Oranje: Het bastion Oranje is genoemd naar het Nederlandse koninklijk huis van Oranje-Nassau
- Bastion Turfpoort: Dit bastion dankt zijn naam aan de nabijgelegen Turfpoort, een van de toegangspoorten tot de vesting
- Bastion Promers: Genoemd naar de Nederlandse luitenant-kolonel Hendrik Promers, die betrokken was bij de verdediging van Naarden
- Bastion Oud Molen: Dit bastion is genoemd naar een oude molen die zich in de buurt bevond
- Bastion Nieuw Molen: Dit bastion ontleent zijn naam aan een nieuwere molen in de omgeving
Villa’s en landhuizen door bekende architecten in Naarden
Naarden heeft een groot aantal villa’s en landhuizen. Enkele bekende architecten die in Naarden villa’s hebben ontworpen zijn:
- G.J. Vos
- J.M. van der Mey
- Jan Rebel
- G. Repko
- W.M. Dudok
- L. Streefkerk
- J. Dullaart
- F. Dekker
- D.F. Tersteeg
- A.L. van Gendt
- J.P.W. Breling
- N.H. Arentsen
- H.Th. Wijdeveld
- K.P.C. de Bazel
Wijken en buurten in Naarden
De wijken en buurten in Naarden zijn:
- Vesting: dit is het historische centrum van Naarden, waar de vestingwerken en meeste historische gebouwen te vinden zijn
- Naardermeerkwartier: Een woonwijk in het zuiden van Naarden, gelegen nabij het Naardermeer, een natuurgebied
- Componistenkwartier: Een woonwijk ten noorden van de Vesting, met straten die vernoemd zijn naar beroemde componisten
- Oranje Nassaupark: Een woonwijk in het westen van Naarden, genoemd naar het park in het gebied
- Bloemenbuurt: Een woonbuurt in het zuidoosten van Naarden, gekenmerkt door de namen van straten die naar bloemen verwijzen