Onderzoek
Voordat we starten met ontwerpen onderzoeken we welke mogelijkheden of onmogelijkheden betrekking hebben op de situatie. Hiertoe bestuderen we het bestemmingsplan, de welstandsnota en een eventuele monumentenverordening. Tevens kijken we of er nog andere vergunningen nodig zijn. Niet voor ieder onderdeel binnen een bouwplan is een vergunning nodig. Vervolgens vragen we de originele tekeningen van de bestaande toestand op bij de gemeente. Relevante delen van de woning meten we in en op basis van de bestaande tekeningen en de inmeting worden tekeningen gemaakt van de bestaande toestand.
Ontwerp
In het schetsontwerp vertalen we jullie wensen naar een ruimtelijk beeld. Het ontwerp wordt besproken en eventuele aanpassingen worden doorgevoerd. Aan de hand van de wensen en het ontwerp, bepalen wij in deze fase of we binnen de vergunningsvrije grenzen blijven. Vervolgens wordt het schetsontwerp uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Hierbij zetten we de tekeningen van het schetsontwerp in de computer en worden technische problemen geconstateerd. De verschillende materialen en de constructieprincipes worden in deze fase bepaald. De gekozen oplossingen en materialen kunnen invloed hebben op het ontwerp. Tot slot krijgt u een definitief, meer gedetailleerd ontwerp. Eventuele constructieve vraagstukken worden aan een extern ingenieursbureau voorgelegd. Er worden belangrijke details getekend die bijvoorbeeld nodig zijn voor de aanvraag van de vergunning. Het definitieve ontwerp wordt getoetst aan het bouwbesluit en alle relevante zaken hieruit worden op de tekening gezet.
Kostenbegroting
In deze fase ontvangt u een heldere begroting van de kosten. Hierbij gaan we uiteraard uit van het vastgestelde budget. Let op: het klinkt vanzelfsprekend, maar een architect kost ook geld. Sommige mensen vergeten deze post in het totale budget op te nemen.
Vergunning
De tekeningen van de bestaande toestand en het definitief ontwerp vormen samen de set waarmee de vergunning zal worden aangevraagd. Ons bureau vraagt voor jullie de omgevingsvergunning aan en verzorgt daarbij alle tekeningen en eventuele documenten die nodig zijn. Ook onderhouden we de contacten met de gemeente. Aan de vergunningaanvraag zijn legeskosten verbonden die terug te vinden zijn op de website van de gemeente. De legeskosten worden niet meegenomen in de offerte omdat deze per gemeente verschillen en afhangen van de hoogte van de bouwsom.
Technisch ontwerp
Als het definitief ontwerp helemaal klaar is en we hebben de aannemer geselecteerd, gaan we de fase van het technisch ontwerp in. In deze fase worden de tekeningen en de details op product- en materiaalniveau door ontworpen. Het doel is dat de aannemer met behulp van deze tekeningen, alle materialen en producten in de juiste afmetingen kan bestellen. Vervolgens is het tijd om met de bouw te starten.
Uitvoering
Het is bijna zo ver. De bouw of verbouw gaat beginnen. Nog even en uw dromen en wensen worden werkelijkheid. Architectenbureau Claassens begeleidt u tijdens het gehele proces, dus ook tijdens de uitvoeringsfase houden we een vinger aan de pols. Zo zijn we onder andere aanwezig bij de bouwvergaderingen en onderhouden we het contact met de aannemer. We zullen u periodiek op de hoogte houden van de vorderingen en ontwikkelingen. Zodra de aannemer klaar is, is het tijd om samen de oplevering te bekijken en te beoordelen. Indien nodig zullen we de aannemer wijzen op punten die nog moeten worden opgepakt.
Nieuwsgierig wat wij voor ú kunnen betekenen?
Nieuwsgierig wat Architectenbureau Claassens voor ú kan betekenen? Maak een afspraak of neem vrijblijvend contact op.